PETSAKU VILLA

LOCATION: HARKU PARISH, ESTONIA 

PHASE: SCHEME DESIGN

PROJECT YEAR: 2020

CONSTRUCTION YEAR: 2020-2021

SIZE: 248 m²

This building is surrounded by beautiful nature including forests and a creek running through the plot. Architecturally the building blends in with its surroundings with wood as its main facade element. To compliment wood’s ability to take various forms it is applied in playful rythms and different textures.

The main volume of the building is a classical  pitched-roof form with modern enhancements to create a more contemporary look. A T-shaped layout of the house gives the opportunity to separate the building’s different functions into zones. Two private zones that are occupied by bedrooms and one central common zone with open living, dining and kitchen spaces combined.

Wooden elements are used on the inside to continue the concept of relating to nature. The common space is equipped with a curtain wall allowing the immersion of nature while vertical elements on the exterior provide comforting shade.